Reklama
 
Blog | Kateřina Hájková Klíčová

UNIPA na 5. vzdělávácí konferenci Evropské asociace porodních asistentek

Je mi ctí, že jsem byla oslovena Unií porodních asistentek, abych se jejich jménem zúčastnila 5. vzdělávací konference Evropské asociace porodních asistentek, kterou ve dnech 2.–3. prosince hostí v Londýně Britská královská společnost porodních asistentek. Konference se koná v centru Londýna, naproti Westminsterskému opatství, které ji svou přítomností dodává váhu jednoho z nejmocnějších měst světa. Setkalo se zde přes 400 porodních asistentek ze čtyř kontinentů světa. Konference je nabitá pozitivní energií a důvěrou, tolik potřebnou právě v porodní asistenci. Konferenci zahájila Mervi Jokinen předsedkyně Evropské asociace porodních asistentek, Lesley Page, předsedkyně Britské královské společnosti porodních asistentek, která měla vystoupit jako druhá, zaspala, jelikož se večer před konferencí vrátila z Brazílie. Když doběhla, uvedla svůj zkrácený vstup vtípkem, a všichni ji hned vše odpustili. Vzápětí přivedla Její královskou výsost Královskou princeznu Anne Elizabeth Alice Louise, která je patronkou Královské společnosti porodních asistentek. Svou krátkou, ale krásnou řeč o tom, jak je důležité mít porodní asistentky, které neztratily kontakt s normalitou a chápou, že těhotná žena není ani nemocná ani nesvéprávná, zakončila poděkováním za to, kolik žen tuto práci vykonává.

Poté následovala krátká recepce s princeznou, které jsem měla tu čest se také účastnit. Na její otázku, jak je to s porodními asistentkami v České republice, jsem jí stručně popsala zapeklitost naší současné situace. Chápavě přikývla a pokračovala dál.

Poté už jsem se zanořila do seminárních místností a celý den se zabývala lehčími i těžšími tématy současné porodní asistence.

Jedním z těžších témat je například šikana na pracovištích a v týmech porodních asistentek ve Velké Británii, která byla v roce 2014 podrobena studií, z níž vyšlo, že každá třetí porodní asistentka se ve své praxi se šikanou setká. Seminář byl zakončen apelem přednášející „nebuďme zbabělí a otevřeně mluvme o nepříjemných věcech“.

Další přednáška byla o „twinning project“ (tedy programu družby) o výměně zkušeností mezi britskými porodními asistentkami a porodními asistentkami z Ugandy. Krásný příběh o tom, jak lze tímto způsobem obohatit obě strany, kdy Britky pomohou školit Uganďanky v hygieně a nových poznatcích, a naopak Britky se v Ugandě naučí, s jak málo prostředky se dají zachraňovat životy.

Večer zakončila úžasná profesorka Cecily Begley z Trinity Collage v Dublinu s výsledky své studie o vzrůstajícím počtu císařských řezů a jejich negativních důsledcích pro ženy i celé zdravotnictví. Působí velice odhodlaně a celkový celosvětový trend v narůstajícím počtu plánovaných císařských řezů po prvním CŘ nazývá „zneužíváním žen pro profit“.

První den konference opět zakončila vtipná a energií sršící Lesley Page apelem na nás všechny: „If not me , who? If not now, when?“ tedy „Kdo, když ne já? Kdy, když ne teď?

Zora Javorská

Reklama